onsdag 31. mars 2010

Blomkålssuppe til lunch


Det er deilig med litt varmt til lunch, og ikke minst på hytta! Etter et par kollegaer lagde hjemmelaget blomkålssuppe med bacon på en jobbtur for noen uker siden, fikk jeg det travelt med å lage en hjemme. Nå har jeg laget klart for å ha til lunch i morgen. Her er oppskriften:

1 blomkål
1 l vann
3/4 ss salt
1 terning kyllingbuljong
3 dl fløte
1 fedd hvitløk
1 ss melange margarin
1/2 ts malt muskat
1/2 ts pepper

Finhakk hvitløk og del blomkålen i store buketter og stilken i noen biter. Stek det i gryten til hvitløken akkurat begynner å skifte farge. Tilsett vann og salt, kok opp, og ta ut noen buketter etter de har kokt i et par minutter. Avkjøl disse i kaldt vann, og del de opp i mindre buketter. Disse skal brukes ved servering.
La resten koke i 20 minutter til det er kantinemørt. Tilsett kyllingbuljongterningen, fløte, muskat og pepper, og kjør alt i kjøkkenmaskin eller med stavmikser til det har blitt en fin purésuppe.
Serveres med de små blomkålsbukettene og godt brød. Bacon i terninger på toppen er også skikkelig snadder!

Siden jeg skal ha dette med meg, har jeg helt alt over på et glass. Da gjenstår det bare å ønske god påske! Vi skal kose oss med denne karsen som Jenny har lagd i barnehagen <3



Perfekt kake for fjellet


Denne kaken lukter barndom lang vei for min del, hytteturer med kake før frokost :) Og tydeligvis er den superpopulær hos Jenny også. Langpannekake med sukker og kanel... Da vi var på hytta for noen uker siden, var denne med i sekken, og viste seg at det ikke bare var Jenny som likte denne. Den kan også lages som sjokoladekake eller eplekake. Det som også er litt bonus, er at den er inmari kjapp å lage!

Mammas langpannekake
4 egg
4 dl sukker
2 dl melk
4 dl hv.mel
(3 ss kakao hvis det skal være sjokoladekake)
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
300 g avkjølt smeltet melangemargarin
evt. sukker og kanel til toppen

Pisk egg og sukker til eggedosis. Pisk i 1 dl melk og 2 dl hv.mel vekselsvis (altså: 1 dl melk, 2 dl hv.mel, 1 dl melk og så 2 dl hv.mel). Pisk inn de øvrige tørre ingrediensene, og smøret til slutt. Hell over røren i en smurt langpanne (evt. bruk bakepapir, og klipp i kantene sånn at bakepapiret føyer seg etter formen - se bilde). Strø over kanel, så sukker, hvis du ønsker langpannekake med sukker og kanel.

Stekes på 200 grader i 20 minutter

Sjokoladesmørkrem til sjokoladekake
200 g myk melangemargarin
400 g melis
1 toppet ss kakao
1 eggeplomme + fløteskvett (evt. melk)
1-2 ss sterk kaffe

Bland smør, melis og kakao. Rør inn de øvrige ingrediensene.

tirsdag 30. mars 2010

Har kjøpt skiferfliser til gangen

Det har vært en skikkelig travel formiddag, jeg og Jenny har vært på Smartclub og handlet inn til en av påskemiddagene på hytta - andelår med appelsinsaus og rotgrønnsaker! Aldri prøvd meg på å lage and før, så er ganske spent på hvordan dette kommer til å gå. Mer info og oppskrift kommer etter påske :)

Etterfulgt av Smartclub var det Flisekompaniet neste for å kjøpe inn litt til oppussingen av gangen. De hadde nemlig 1/2 pris på en skifer vi syntes kom til å passe perfekt (bildet til høyre ble litt dårlig, så la inn en link også)!

Deretter måtte vi innom Strømmensenteret en tur, og skal si jeg ANGRET bittert for at jeg ikke hadde med hverken vogn eller bæretøy. Jenta har begynt å bli tung! Kunne selvsagt tatt en handlevogn, men skulle liksom bare innom noen småturer her og der, så det virket litt stress å ta med vogna. I stedet for å sprade rundt med den lekre Meitai'en jeg har fra 7kids.

Solen stråler ute, så tror det er på tide å ta seg en liten trilletur med frøkna og få et par fregner :)

Ha en fin dag!

mandag 29. mars 2010

Pestomarinert laks med spaghetti i hvitvinssky



For noen år siden fikk jeg servert dette hos min bror, og dette var med på å åpne øynene mine for at fisk kunne være skikkelig godt! Når Alex jobber overtid utnytter jeg muligheten til å spise fisk, og denne retten er ypperlig å lage for en person(eller flere, om man skulle ønske det) . I tillegg tar det kort tid å lage :)

Til en person: 
1 laksefilét a 150 g
2 ss pesto
2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
7-8 cherrytomater
1 liten neve ferske basilikumsblader
1/2 glass hvitvin
spaghetti
salt og pepper

Mariner laksfiléten i pesto (det blir bare bedre jo lenger tid laksen får marinert seg - såfremt laksen ikke blir for gammel da ;) ). Sett ovnen på 200 grader. Laksefileten skal steke i 10-12 minutter (pass på å ikke stek den for lenge, for da blir den tørr).

Kok spaghettien etter anvisning på pakken.

Varm oljen i stekepanna. Tilsett finhakket hvitløk, og la det surre i underkant av ett minutt (den skal ikke bli brun). Tilsett den kokte spaghettien, og rør rundt sånn at hvitløken blander seg med spaghettien. Tilsett hvitvinen, og la det koke litt. Del cherrytomatene i to. Skru av plata, og vend inn cherrytomatene og basilikumen. Smak til med salt og pepper.

Legg spaghettien med skysausen opp på tallerkenen, og anrett med laksen på toppen.

Bon appetit :)

søndag 28. mars 2010

Nydelig puslespill

Det finnes så mye fine treleker, for ikke å snakke om puslespill... Da jeg så dette nydelige puslespillet på Babyshop, fant jeg ut at det var på tide at Jenny fikk fintrene på finmotorikken...

Tacopizza

Fredag er egentlig tacodagen hjemme hos oss, men det kan like gjerne være i form av pizza som vanlig taco. Vi synes det er et godt alternativ til vanlig taco, og dessuten så er man ikke avhengig av å ha så mye ferskvarer i hus (m.a.o. perfekt for en søndag når man ikke har planlagt hva man skal ha til middag).

Pizzabunn
0,7 l hv.mel
1 ts salt
1 pakke gjær
2 ss olivenolje
Vann (ca. 60-70 grader)

Bland alt det tørre. Tilsett olje og deretter vann - litt og litt av gangen til du har fått passe konsistens. Legg plastfolie over bollen og la det heve til det har dobbelt størrelse (ca. 30 min)

Pizzasaus
1,5 dl bolognesesaus 
Nykvernet chilipulver
1/2 pose tacopulver

Lag bolognesesaus (når jeg først lager pizzasaus, lager jeg gjerne en stor porsjon, og fryser ned i små begere sånn at vi har ferdig pizzasaus i fryseren), men tilsett gjerne litt nykvernet chili explosion, evt. litt chili- og litt paprikapulver. Rør inn tacopulveret.

Alternativ (enklere) tacosaus
1 glass tomatpuré
1/2 pose tacopulver
Evt. litt sitronsaft

Pizzamekking
Pizzasaus
1/2 finhakket løk
7-8 finhakkede skiver jalapeños
400 g rå kjøttdeig
1 pakke tacoskjell
Revet ost

Kjevle pizzadeigen utover en stor stekeplate. Smør pizzasausen utover, og strø utover finhakket løk og jalapeños. Form små boller av kjøttdeigen (diameter ca. 1,5 cm), og legg den utover bunnen (se bildet over). Bryt opp tacoskjellene og legg de utover bunnen. Strø revet ost over pizzaen.
Stekes på 220 grader i 20 minutter.

Serveres med salsa og rømme.

Sataykylling med peanøttsaus

Min kjære venninne Camilla har akkurat feiret at det er lenge igjen til hun blir 30 år - skikkelig jentefest med masse tapas. Jeg tok med sataymarinade (etter Stiansens oppskrift) som vi stekte kyllingen i, og serverte med peanøttsaus (også etter Stiansen), og for å si det sånn - det er nok ikke siste gang jeg lager sataykylling. Dette er godt både som smårett, hovedrett, på grillen... you name it :) Mengde og tilbehør avgjør :)

1 dl Ketjap Manis (søt soyasaus)
1 ss sambal oelek (chilipasta)
2 ss soyaolje
1 ts sesamolje
1 ss revet ingefærrot (er nok ikke krise om man ikke har i dette)
1 ts hakket hvitløk
1 ss fersk koriander (kan sikkert droppe dette også uten at det går mye utover smaken)
500 g kyllingfilet

Bland alle ingrediensene til marinaden. Skjær kylling i tynne strimler og tre de på grillspyd. Pensle kyllingbitene med marinaden, og la de trekke i minst 30 min. Stek de i panna på middels høy varme i ca 3 minutter på hver side - eller kanskje enda bedre: ta de på grillen :)


 Serveres med peanøttsaus:
1/2 glass peanøttsmør
1/2 glass vann
Resten av marinaden

Kok opp vannet, og hell det over i en bolle. Tilsett peanøttsmøret og rør det ut til du har fått en tykk saus. Rør inn resten av marinaden. 




Edit: tips til tilbehør (marinerte thaigrønnsaker) finner du her

fredag 26. mars 2010

Gleder meg til Jenny blir større...


...og kan kjøre så fine karuseller som denne... (fra Paristur våren 2006)

Det er ikke gjort i en håndvending å finne lampe

Da vi flyttet inn her, bestemte vi oss ganske raskt for at vi trengte en hjørnesofa, og at kroken der hjørnet på sofaen kom til å være var for mørk, så vi trengte en lampe. Siden både Alex og jeg er økonomer og tilbudsjegere, var ikke dette akkurat gjort i en håndvending...
I midten av desember var lampa på plass - resultatet ser dere under :)

Nå gjenstår det bare å finne lampe til over spisebordet (som vi forøvrig HAR funnet, den er egentlig bare hakket for dyr...)




torsdag 25. mars 2010

Kjøper man dolmio?


NEI, det gjør man ikke - man lager selvsagt pastasausen selv :) Dette er en gammel slager hjemme hos oss, og ikke minst favorittmiddagen til Jenny.


Bolognesesaus
1 løk
1 fedd hvitløk
2 bokser hermetiserte tomater (gjerne med smak, som hvitløk& basilikum, basilikum&oregano)
2 ts soyasaus
2 ts sukker
1 neve fersk basilikum
salt og pepper

400 g kjøttdeig

Hakk løk og finhakk hvitløk. Stek alt i gryta i et par minutter, til løken er blitt blank (og hvitløken ikke brun). Tilsett de hermetiserte tomatene, og la småputre i 20 minutter. Tilsett soyasaus og sukker mot slutten av koketiden, og trekk gryta av plata. Tilsett basilikum, og kjør blandingen i kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Bland sausen med stekt kjøttdeig, og server med kokt pasta.
Bon appetit :)




onsdag 24. mars 2010

Grove pannekaker

Grove pannekaker

Jeg synes pannekaker er veeeldig godt, men vanlige pannekaker metter liksom ikke i lengden. Det gjør de grove, i tillegg til at de er sunne(re) og minst like gode. Dette er min oppskrift:

Ca. 10 pannekaker:

2 dl hv.mel
2 dl grovt sammalt hvetemel
0,5 dl havregryn
1 ts salt
6 dl melk
3 store egg (evt. 4 små)
2 ss margarin

Bland egg og melk før du tilsetter det gradvis i det tørre - så slipper du melklumper :) Smelt margarinen, og hell den i røra. La svelle i 30 min (eller lag kvelden i forveien og sett i kjøleskapet med plastfolie over, så går det veldig fort å lage middagen dagen etterpå).
Jeg er veldig glad i syltetøy og rømme på, men hva du har på er opp til deg :)


Nå skal jeg slå av tv'en, nyte glasset med rødvin og se hva Maison MAT og VIN har å anbefale :)






mandag 22. mars 2010

Fine puter på barnerommet


Jenny fikk disse nydelige putene som svigerinnen min hadde sydd i julegave. Broren min har bistått litt og fått navnet hennes trykket på. Jeg synes gaven var så fin og koselig at jeg gjerne ville dele den med dere :)

søndag 21. mars 2010

Brokkolisuppe

Hjemmelaget brokkolisuppe

I dag hadde vi chili con carne (oppskrift: Stiansen til hverdags), så snuppeline måtte få egen middag. Siden formen har vært litt tufs i det siste, har ikke store måltider vært veldig stas. Så vi gikk for hjemmelaget brokkolisuppe, og det så ut til å være ganske godt! Her kommer oppskriften:

1/2 brokkoli
1 vårløk
1 fedd hvitløk
2 ss mild olje (raps/ solsikke/ soya)
5 dl vann
1/2 terning grønnsaksbuljong
1/2 dl fløte

Kutt vårløken i biter og finhakk hvitløk. La surre i gryta i 2 minutter. Del brokkolien i små buketter, og del stilken i passende små terninger (altså: hele brokkolien kan brukes). Tilsett brokkolien i gryta, og la alt surre i noen minutter. Tilsett vann og grønnsaksbuljongterning. La det koke til brokkolien er kantinemør (dvs. ca 15-20 minutter). Ta gryta av plata, og kjør suppen i kjøkkenmaskin eller med stavmikser til alt er flytende. Tilsett fløte og gi retten et oppkok.

P.S. Det kan være godt med litt hele brokkolibiter også - ta noen buketter ut etter de første minuttene mens brokkolien koker og tilsett etter suppa er ferdig.



Torskegryte

Torskegryte
Selv om torsk aldri har vært av mine favoritter, har denne retten åpnet øynene mine for denne fisken. Den har falt i smak hos både Jenny og meg :) Oppskriften er hentet fra barnemat.com. Den kan virke litt tam i smak, så man kan godt tilsette chili (enten fersk eller nykvernede chiliflak) dersom det skal være en ren voksenrett.

2 porsjoner
300 g rensket torsk (jeg synes fersk torskefilét er best)
3 ss olivenolje
1 løk
3 poteter
2 fedd hvitløk
3 dl fiskebuljong
1 boks hermetiserte tomater
1 vårløk
1 dl eplesider (jeg har også brukt eplejuice)
urter som koriander, basilikum, gressløk
litt pepper

Stek potetene og løken i oljen til de er litt glaserte. Tilsett finhakket hvitløk mot slutten av steketiden (det bør maks stekes et par minutter med hvitløk). Tilsett de hermetiserte tomatene, fiskebuljongen og eplecideren, og la det koke i 15-20 min (til potetene er møre). Tilsett hakket vårløk (delt i tynne ringer) og la det koke i ytterligere 2 minutter. Slå av plata, og tilsett torsken i terninger og urtene . La det trekke til torsken er gjennomkokt. Smak til med salt og pepper (de voksne salter sitt etter barna har fått sitt).


lørdag 20. mars 2010

Nye gardiner til barnerommet


Etter tips fra min gode venninne Camilla, fikset jeg gardiner til barnerommet selv! Stoff og bamser ble kjøpt inn på ikea, lappene klipt av (hva i all verden skal man med 5 cm lange lapper???), og deretter hengte jeg bamsene fast med sikkerhetsnåler på gardinene. Både Jenny og jeg ble ganske fornøyde!

Fylt kylling på pastatårn


Kveldens rett "sadd så ei kula", og hentet rett fra Trines mektige matblogg (som forøvrig er en fantastisk matblogg!). Droppet rødløken, siden den ikke er en favoritt hos noen av oss. Dette var en skikkelig smaksbombe! Den ble toppet med et glass (eller to) med Viña Muriel ved siden av, Riojaviner feiler aldri :) Oppskriften finner dere her :)

Scampi i red curry


Forrige fredag prøvde jeg meg på scampi med mango i rød karrisaus, og siden vi begge forspiste oss anser jeg det for å ha vært en suksess! Oppskriften er inspirert av oppskrifter fra Stiansen til hverdags og Nigella ekspress. Førstnevnte er min favorittkokebok, mens sistnevnte kommer på en god andreplass! Hvertfall til hverdags :)

Her kommer oppskriften (for 2 personer):
200 g scampi (jeg brukte frosne, ferdigkokte og ferdigrensede)
300 g assorterte grønnsaker (i denne gryta brukte jeg paprika, squash og løk)
1 moden mango
2 fedd finhakket hvitløk
1 ts finhakket ingefær
2 ss fish sauce
1 boks kokosmelk
1,5 ss rød curry paste (fås kjøpt i eksotiske matvarebutikker)
1 dl kyllingbuljong (eller enda bedre, kyllingkraft!)
1 ss sukker
limesaft
salt og pepper
1 dl hakket koriander

Stek grønnsakene i en mild olje (solsikke, soya eller rapsolje fungerer fint, mens olivenolje setter for mye smak) i ca. 3-4 minutter. Tilsett hvitløken og ingefær når det er igjen 1-2 minutter av steketiden. Legg alt over på en tallerken.
Fres curry paste'n i panna. Tilsett kokosmelk, kyllingbuljong, fishsauce og sukker, og la det koke opp. Smak til med limesaft (ca 1 ss). Tilsett scampi og grønnsaker, kok opp, og tilsett mango kuttet i terninger rett før servering. Korianderen has i etter gryten er tatt av platen.

P.S. Kjøper du ubehandlede scamp, så tin de, rens de, og la de koke litt i kokosmelken til de har blitt røde før du tilsetter grønnsakene.

Ny i bloglandia...

September 2009 tok vi over vårt nest største prosjekt noen sinne (det største må nok være vår fantastiske lille datter på 13 måneder) - hus bygd i 1953 som tilsynelatende bare var å flytte rett inn i, men i ettertid viser seg å være full av prosjekter. At det må dreneres og badet må pusses opp visste vi, men at det var fryktelig kaldt om vinteren (da vi kom hjem fra juleferien var det 3 grader i gangen), og antakelig ditto varmt om sommeren, hadde vi ikke helt tenkt oss. Så nå er det isoleringsprosjekter og peisutbytteplaner på gang! Dessuten må stuegolvet byttes, og gangen skal flislegges. Og i tillegg har vi planer om å bygge kjellerstue og bad i kjelleren.


Mens oppussingsprosjektene i hovedgrunn er mannen sine, eksperimenterer jeg på kjøkkenet med nye oppskrifter. Det varierer mellom fredagsdigg etter gullet har lagt seg og middager som hun også setter pris på. Tanken er å legge ut de jeg er mest fornøyd med her!

Setter veldig pris på hilsninger på siden min :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails