tirsdag 30. juli 2013

Gratinerte hummer

...og mens sommeren begynner å synes å være på hell, er det likevel ikke for sent med noen skalldyraftener... Siden Meny har kjørt kampanjepriser med 2 hummer for 89 kr, tenkte jeg at jeg skulle utnytte muligheten til å teste ut noe av det mest eksklusive man kan få av mat. Når det er sagt, finnes det nok mer smakfulle hummer enn disse du finner i frysedisken til den prisen, men likevel - gratinert i ovnen med grønn topping er de gode nok :)

Gratinerte hummer
2 hummer, ferdigkokt (rå er sikkert enda bedre, men det har jeg ikke testet ut)
1 potte basilikum
1 neve bladpersille
2 fedd hvitløk
1 chili
3 skiver loff uten skorpe
1 ts salt
1,5 dl olivenolje

(1) Del hummeren i to på langs, og fjern magesekken (det som er rett bak øynene på hummeren). Ta ut kjøttet fra klørne, og fyll det inn i hummeren der magesekken var (gjør ingenting om du får en "topp" på hummeren). (2) Lag grønn topping: Kjør basilikumblader, bladpersille, hvitløk, chili og loffskiver i stavmikseren sammen med olivenolje til du får en jevn grønn masse. (3) Legg hummerne i en ildfast form, og topp de med den grønne "toppingen". (4) Grilles i stekeovnen under grillelementet til du har fått en gylden farge, ca. 5 minutter.

1. Del hummeren i to, fjern magesekken
2. Fyll innholdet fra klørne inn i "magesekkhullet"
3. Legg på grønn topping, og sett under grillen i ovnen.

Serveres med loff, smør, sitronbåter, og noen krabbegafler for å pille ut av de små klørne.

Ha gjerne noen ferske reker ved siden av - deilig med litt variasjon på bordet! Hører hjemme på en skikkelig skalldyraften, synes jeg :)


søndag 28. juli 2013

Ukemeny uke 31/2013

Ferien er over, de siste avspaseringsdagene skal tas ut, og så er det på tide å kicke minstemann ut av "redet" og sende han i barnehagen. Det blir trist å ikke ha så mye alenetid med han, god tid, kosetid og hverdagstid. Igjen står ettermiddager og helger. Men det blir jo fint med litt mindre jobbestress, da :) Og jeg er rimelig sikker på at han kommer til å storkose seg i barnehagen (han vil ikke bli med hjem når vi har leverer storesøster der), så litt fint blir det nok også :)

Siste "permisjonsukemeny" blir:
Mandag: Lammelår med tilbehør (fra fryseren - ferdig frosset i skiver i sausen)
Tirsdag: Blomkålsuppe med chorizo
Onsdag: Fiskeburgere
Torsdag: Svinewok
Fredag: Tacoaften
Lørdag: Gratinerte hummer (oppskrift kommer til uka)
Søndag: Langbord i mathallen kl 16?

Tilbake til hverdagen - blomkålsuppe med chorizo
Ønsker dere en strålende uke!

onsdag 10. juli 2013

Salma sashimi

Dette er så simpelt at det nesten ikke fortjener egen bloggpost engang, men det er jo et tips som kan være verdt å ta med seg, da ;)

Det er Salmalaks på tilbud på Meny denne uka, derfor utnyttet jeg muligheten til å kjøpe med et stykke hjem for å ha en bedre laksemiddag! Siden det bare var frøkna, lillebror og jeg som skulle ha middag, var 500 g laks en del for mye. MEN helt perfekt - sånn egentlig - for da hadde jeg nok til sashimi som kveldskos! Skjærte av et godt stykke med fisk og la til side, og denne skar jeg senere opp i tynne skiver, strødde sesamfrø over og serverte med soyasaus. Så godt, så enkelt! Perfekt ekstrakos på en fin sommerkveld (eventuelt som ekstrasnacks i magen på sulten kjøkkensjef som holder på med middag ;) ).

Salmalaks i tynne skiver, strø sesamfrø over, og server med soyasaus.


mandag 8. juli 2013

Kylling med chorizo og rotgrønnsaker i leirgryte

Late dager, vannkriger, klø dovent på myggstikk, boklesing, barnelatter, sene kvelder... kort oppsummert hvordan dagene går nå. Sommerferie er deilig! Og særlig sommer hjemme i Norge nå som været er så deilig! Så deilig at jeg nesten ikke kommer meg innom og får oppdatert noe i denne bloggen her ;)

Denne retten serverte vi en av disse late sommerdagene til noen venner. Det tar lang tid for at den skal bli ferdig (omtrent 2 timer fra du starter), men krever heldigvis minimalt med innsats og oppfølging.

Husk at når du skal lage mat i leirgryte, krever det forberedelse av leirgryta. Har du brukt leirgryta før, skal den ligge i vann i ca. en halv time. Er det første gangs bruk skal den ligge enda lenger (var det fra kvelden før, tro? Sjekk bruksanvisningen!). Den skal heller ikke vaskes med såpe, så den krever litt spesialbehandling. MEN den gir gode middagsresultater siden den tar vare på all smaken. Og så lager maten seg nesten selv. Passer veldig bra på late dager...


Kylling i leirgryte med rotgrønnsaker og chorizo (3-4 porsjoner)
4 kyllinglår, delt i to ved leddet, saltes og pepres
200 g fersk chorizo, delt i biter
1 pastinakk, delt i terninger
3 gulrøtter, delt i terninger
1/4 sellerirot, delt i terninger
1/2 søtpotet, delt i terninger
10 sjalottløk, skrelt og delt i to
1 neve oliven
3 fedd hvitløk, grovhakket
1 boks hermetiserte cherrytomater
1 dl hvitvin
1 dl vann
3-4 skiver sitron
4-5 kvister timian

(1) Legg leirgryta i vann i 30 minutter. (2) Mens den ligger til vann, gjør du klar de øvrige ingrediensene - deler og kutter opp. (3) Når gryta er ferdig "utvannet", har du ingrediensene oppi lagvis. Først litt av cherrytomatene og grønnsakene, så kylling, deretter cherrytomater (laken det ligger i skal med), grønnsaker og chorizo osv. (4) Avslutt med kylling. Legg et par skiver sitron oppå hver av kyllingbitene på toppen sammen med timiankvistene. (5) Hell over vann og hvitvin. (5) Sett over lokket, sett leirgryta inn i kald stekeovn, og varm opp til 180 grader. Stekes i 1 time og 30 minutter.

Serveres med ris og saus:

Saus
All kraften fra leirgryta
1 boks matfløte
1 ts soyasaus
1-2 ts hvitvinseddik
1 liten skvis sitron (ca. 1-2 ss sitronsaft)
2 ss kyllingfond
1,5 ts sennepshonning (denne kommer jeg stadig tilbake til - fantastisk god og ikke lett tilgjengelig. Men som sagt tidligere - tror dere kan lage selv ved å ta ca. 1/3 dijonsennep, 1/3 akasiehonning og 1/3 eplecidereddik)
1 ts tørket timian (eller fersk)
Maldonsalt og pepper

(1) Når kyllingen i leirgryta er ferdig etter 1,5 timer, tar du det ut av ovnen. Sil av kraften over i en gryte, og sett lokket på igjen. (2) Tilsett de øvrige ingrediensene i sausen (smak til!), kok opp, og server sammen med gryta og risen. Dette burde gi ganske mye saus, så her har du ekstra til et annet kyllingmåltid også! Den fantastiske sammensetningen av tomat, chorizo, hvitvin og honning gir en helt utrolig deilig smak, så her er det bare å nyyyyte!

Fortsatt god sommer fra

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails